Asistenční pes Denis dostal od mladých čtenářů 200.000 korun Do Čtení pomáhá se zapojilo již 10 000 dětí

01.05.2011 13:43

Čtení pomáhá věnuje zatím největší dar. Čtyři tisíce dětí věnovaly svou odměnu za přečtení knížky na výcvik asistenčního psa Denise. Nejvíce kredity Denisovi přispěly děti z pátých tříd, složilo se na něj 1066 páťáků.

 

 

Denis, štěně plemene labradorský retriever, je od března 2011 svěřen do adoptivní rodiny, která ho naučí základním dovednostem. Denis zde zůstane až do svých 12 měsíců. Až mu bude jeden rok, bude předán do rodiny trenéra. Projde povahovými a zdravotními testy, a pokud je splní, bude zařazen do řádného výcviku. Po vytipování a spárování Denise s konkrétním klientem, se Denis setká se svým budoucím pánem. Pokud si padnou do oka, tak bude Denis trénován přesně podle požadavků a potřeb svého budoucího pána. Celý řádný výcvik probíhá necelý rok. Na konci proběhne několikadenní secvičení s jeho novým pánem, člověkem částečně nebo zcela odkázaným na invalidní vozík.

 

Garantem tohoto charitativního projektu je obecně prospěšná společnost Pomocné tlapky. Hana Pirnerová, ředitelka společnosti, vzkázala všem, kdo pomohli projekt naplnit: „Vážení přátelé, především žáci a studenti, kteří jste za tak krátkou dobu načetli tolik knížek, splnili úkol a darovali jste svoji odměnu na náš projekt asistenční pes Denis, moc Vám děkujeme. Náš projekt bude trvat daleko déle, než jak trvalo vybrat tuto úctyhodnou částku, ale budeme vás informovat, jak je úspěšný náš malý žáček Denis.“

 

Čtení pomáhá eviduje již přes 10.000 registrovaných žáků a téměř 700.000 rozdělených korun. Úspěšnost vyplněných kontrolních testů je 21 %.

 

„Další charitou, která se blíží do svého cíle mílovými kroky, jsou zvířata v nouzi. Už jen přibližně 14.000 korun, a tedy necelých 300 kreditů, zbývá k naplnění jejich potřebné částky. Pomoc němým tvářím vede zejména u žáků nižších tříd, a tak se mohu těšit, že budu brzy vypisovat další šek,“ říká Martin Roman iniciátor a donátor projektu Čtení pomáhá.

 

 

***

 

Projekt Čtení pomáhá podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti. Děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun, kterou však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí 10 miliónů korun. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodnou právě dětští čtenáři. Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí.

 

Webové stránky projektu: www.ctenipomaha.cz 

Facebook: https://www.facebook.com/ctenipomaha


Tento článek je tisková zpráva.