BÁJEČNÉ LÉTO S MICHALEM VIEWEGHEM

06.05.2011 14:01

 

Společnost IN FILM producenta Rudolfa Biermanna a Švandovo divadlo přicházejí s novinkou – divadelní přehlídkou s názvem Báječné léto s Michalem Vieweghem. Vůbec poprvé bude možné vidět dva z Vieweghových textů – Román pro ženy a Biomanželka - přenesené na divadelní jeviště!

 

Na 20. června je naplánována premiéra první inscenace, Románu pro ženy. Režie se ujal ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek. V hlavních rolích se objeví Jiří Langmajer,

Ljuba Krbová a Markéta Stehlíková.

 

Biomanželka pak má premiéru o několik dní později, 30. června, a režíruje ji umělecký šéf divadla Dodo Gombár. Účinkují Filip Čapka, Kristýna Frejová a Petra Hřebíčková.

 

Autorem obou divadelních adaptací je Dodo Gombár. Jak Román pro ženy, tak Biomanželka budou uváděny v blocích s pauzami po celé léto, celkem půjde o cca 60 představení.

Michal Viewegh, autor literárních předloh:


„S nápadem na "vieweghovský" letní divadelní festival přišel předloni Ruda Biermann - žertem jsem se ho tenkrát zeptal, zda to bude něco jako Shakespearovské slavnosti…:-) Ale nebude to první dramatizace mých knih, na divadle už se hrála Báječná léta pod psa (Na Provázku v Brně a v Hradci Králové) a Andělé všedního dne (v Martině a ve Zlíně).

Výběr titulů pro letošek vzešel dokonce z mého popudu - přimlouval jsem se za komediální žánr, to jest divácky vděčné tituly. Vážnější věci můžeme nechat na příští rok, až se přehlídka zavede. Herecké obsazení mi připadá velmi dobré. Pokud jde o divadelní adaptaci, Dodo Gombár už adaptoval zmíněné Anděly všedního dne a z jeho inscenace jsem byl upřímně nadšený. Takže pro mě je to sázka na jistotu. Báječnému létu“ bych popřál především dostatek diváků a nepředpojaté kritiky.

Rudolf Biermann, producent, IN FILM:

 

 „Adaptovat knihy Michala Viewegha mě napadlo, když jsem četl jeho původní divadelní hru Růže pro Markétu. Nejdřív jsem uvažoval o tom, že bychom tuto hru nastudovali jako první, ale Michal si tím nebyl úplně jistý. Po nějakém čase jsem za ním přišel s nápadem, abychom inscenovali tuto hru a ještě nějakou adaptaci jedné z jeho knih pod společným názvem Báječné léto s Michalem Vieweghem. To už se mu líbilo a dohodli jsme se nejdřív na Účastnících zájezdu. Dlouho jsem ale hledal divadlo a také režiséra a autora adaptace. Jednou jsme měli autora a neměli divadlo, potom zase opačně, takhle to šlo asi dva roky a mezitím se ještě připravovaly filmové adaptace Michalových knih. Nakonec jsme se o tom náhodou bavili s panem Gombárem, kterému se myšlenka líbila, a po dalším jednání s panem Hrbkem jsme se velmi rychle dohodli, že začneme už letos v létě ve Švandově divadle. Michal souhlasil, určitě i proto, že pan Gombár je autorem úspěšné adaptace jeho knihy Andělé všedního dne. Slovo "začneme" jsem použil proto, že věřím, že se jedná o začátek, takový nultý ročník, nějaké (doufejme že delší) tradice.“

 

Dodo Gombár, autor divadelních adaptací, režisér:

 

„Dramatizovat Vieweghovy romány není úplně jednoduchý a samozřejmý počin. Autor s tak jasným rukopisem a postojem klade stále nové otázky a překážky, které se vynořují až v průběhu samotné práce. Přesvědčil jsem se o tom už při Andělech všedního dne. Dvě výrazné inscenace, které potom podle tohoto textu vznikly, byly však důkazem toho, že Viewegh na jevišti obstojí. V případě dvou dalších současných pokusů o adaptaci se snažím tento fakt potvrdit, posunout románovou literaturu do jiné dimenze, nezabít svou úpravou styl, strukturu a jazyk. Je to velmi inspirativní.“

 

 

Michal Viewegh: ROMÁN PRO ŽENY

 divadelní adaptace: Dodo Gombár

režie: Daniel Hrbek

světová premiéra 20. června 2011 ve Velkém sále Švandova divadla

 

 

„Dobře, je to obrovská, asi nepříjemná náhoda – ale není to přece ničí vina.“

 

Svět dvaadvacetileté Laury není ničím výjimečný. Malý byt na pražském sídlišti, sdílený navíc s matkou. Ta naštěstí často cestuje po světě, protože nesnáší Čechy, skoro tak jako nesnáší igelitky. Pomalu vyprchávající vztah s Rickiem, který na Národní třídě prodává mobily. Noční telefony od kamarádky, které opět někdo zlomil srdce. A stereotypní život redakce časopisu Vyrovnaná žena. Nic zvláštního… Ovšem jen do okamžiku, než se objeví samotář Oliver. Pro Lauru málem „pan božský“, pro matku stárnoucí lůzr, kterého už nikdy v životě nechtěla potkat.

Divadelní adaptace bestselleru Michala Viewegha nejen o každodenních trablech milostných příběhů, které vždycky tak nějak lépe vypadají na plátnech kin a v knihách, než v našich životech. V knihách se jimi dojímáme a smějeme se jim, v životě je musíme ve výsledku alespoň přežít…

 

PROGRAM BÁJEČNÉHO LÉTA

 

Předprodej vstupenek na Báječné léto už začal, v tuto chvíli je v prodeji jeho první část. Program je vyvěšen na stránkách Švandova divadla www.svandovodivadlo.cz. Vstupenky je možné zakoupit na pokladně divadla (Štefánikova 57, Praha 5, tel. 257 318 666), on-line na internetových stránkách www.svandovodivadlo.cz  nebo v předprodejní síti Ticketportal, www.ticketportal.cz. Vstupenky na druhý blok představení se začnou prodávat nejpozději do konce května.

 

     

pondělí

20.6.2011

Román pro ženy - premiéra

Úterý

21.6.2011

Román pro ženy

středa

22.6.2011

Román pro ženy

čtvrtek

23.6.2011

Román pro ženy

pátek

24.6.2011

Román pro ženy

sobota

25.6.2011

Román pro ženy

Neděle

26.6.2011

Román pro ženy

pondělí

27.6.2011

Román pro ženy

úterý

28.6.2011

Román pro ženy

středa

29.6.2011

Román pro ženy

čtvrtek

30.6.2011

Biomanželka - premiéra

pátek

1.7.2011

Biomanželka

Sobota

2.7.2011

Biomanželka

neděle

3.7.2011

Biomanželka

čtvrtek

7.7.2011

Román pro ženy

pátek

8.7.2011

Román pro ženy

sobota

9.7.2011

Román pro ženy

Neděle

10.7.2011

Román pro ženy

pondělí

11.7.2011

Román pro ženy

Úterý

12.7.2011

Román pro ženy

středa

13.7.2011

Biomanželka

čtvrtek

14.7.2011

Biomanželka

pátek

15.7.2011

Biomanželka

sobota

16.7.2011

Biomanželka

Neděle

17.7.2011

Biomanželka

pondělí

18.7.2011

Biomanželka

Úterý

19.7.2011

Biomanželka

     
     

Vstupenky na obě inscenace se prodávají v cenových zónách 290/390/490 Kč. Na slavnostní premiéru Románu pro ženy 20. června i Biomanželky 30. června je v prodeji omezený počet vstupenek v hodnotě 590 Kč.

 

Tento článek je tisková zpráva Švandova divadla.