Děti strávily pohádkovou noc v knihovně

16.04.2011 21:54

Městská knihovna Litvínov se již podeváté připojila k celostátní akci s názvem Noc s Andersenem.

Na počest narození dánského pohádkáře proběhla v pátek 1. dubna 2011 v 1040 místech naší planety Noc s Andersenem.
 
Zúčastnilo se jí téměř 40 000 dětí. Kouzelnou noc pořádá k podpoře dětského čtenářství Klub dětských knihoven SKIP ČR. Pro 25 dětí si již podeváté připravili tuto sympatickou akci i litvínovské knihovnice a knihovník a to opět se svým tradičním partnerem - dramatickým oborem Základní umělecké školy Litvínov.
Celá noc se nesla tentokrát v duchu pohádek Václava Čtvrtka, který měl letos výročí narození. Noc v knihovně letos odstartoval litvínovský starosta Milan Šťovíček. Ten malým nocležníkům přečetl popletenou pohádku plnou postaviček z Čtvrtkových knih. Následovalo rozmotávání popletené pohádky a potom také poslech a zpívání podobně popletené písničky.
Děti z dramatického oboru zahrály představení v kostýmech Čtvrtkových pohádkových hrdinů. „Mladí divadelníci na pohádkových postavičkách vtipně předvedli, jaké lapálie můžou způsobit knihovničtí šotci s příznačnými jmény, jako např. Mazáček písavý, Stránkopletka knihová nebo Listožrout kousavý,“ říká pobaveně Marcela Gűttnerová, ředitelka knihovny. Poté se všichni občerstvili speciálním andersenským dortem ve tvaru písmene A. Po krátké pauze se opět všichni vrhli do soutěžení. Na děti čekalo tentokrát 5 kol Čtvrtkovských aktivit. Týmy loupežníků, víl, Makových panenek, vodníků a Křemílků soutěžily v malování, mluvení, pantomimě a paměti a ve sklepení měly za úkol najít 13. komnatu.
Odměnou za všechny splněné úkoly byly soutěžícím sladké andersenské balíčky. Program ještě pokračoval půlnočním šitím a vybarvováním vodnické boty a luštěním křížovky.
„Malí nocležníci zalezli do spacáků až ve 2 hodiny ráno, kde si ještě plni zážitků sdělovali své pocity,“ říká Blanka Beranová, jedna z organizátorek Noci s Andersenem. Druhý den ráno odcházely děti nadšené domů a již teď se těší na další ročník knihovnické noci.
 
Tento článek je tisková zpráva Knihovny Litvínov.
 

Diskusní téma: Děti strávily pohádkovou noc v knihovně

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek