Děti svým čtením překročily hranici jednoho milionu korun

05.05.2011 10:57

Mladí čtenáři v rámci projektu Čtení pomáhá zdolali hranici prvního milionu. Tolik korun dokázali získat na svých kreditech, kterým pomáhají potřebným. Zároveň naplnili další, v pořadí již pátou charitu. Pomoc tentokrát získal projekt „Tábor pro nevidomé“.

 

Projekt Čtení pomáhá byl spuštěn 8. 4. 2011 a po necelém měsíci rozdělil první milion korun. Do projektu se již zapojilo přibližně 14.000 mladých čtenářů. Průměrně se každý den na stránkách www.ctenipomaha.cz zaregistruje na 500 nových dětí. Úspěšnost vyplněných testů se stále drží okolo 20 %.   

 

„Během necelého měsíce se mladým čtenářům podařilo rozdělit milion korun. Znamená to přes 20.000 správně vyplněných testů. Věřím, že takto pozitivně bude náš projekt pokračovat i v dalších měsících a také věřím, že se začne zvyšovat procento správně vyplněných testů, které je ukazatelem toho, jak pozorně děti čtou a do jaké míry knihy vnímají,“ řekl Martin Roman, iniciátor a donátor projektu.

 

„Tábor pro nevidomé“ je další charitou, u níž byla dosažena cílová částka. Děti svým čtením věnovaly nevidomým 90.000 korun. Je to již pátá splněná charita. Pomoc získala již nevidomá Pavlínka a nevidomá Seble, asistenční pes Denis a zvířata v nouzi.

 

Charitativní projekt „Tábor pro nevidomé“ zaštiťuje Nadace Leontinka. Cílem je uspořádat sportovní soustředění pro děti a mládež se zájmem a s talentem pro sport. Mělo by být umožněno jednak sportovní vyžití co nejširšímu okruhu zrakově postižených dětí v danou chvíli, a to s ohledem na jejich zájem, talent a speciální potřeby. Dalším záměrem je ukázat různé možnosti sportovních aktivit pro zrakově postižené.

 

 

***

 

Projekt Čtení pomáhá podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti. Děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun, kterou však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí 10 miliónů korun. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodnou právě dětští čtenáři. Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Charity navrhují oslovené dobročinné organizace a partneři projektu. Knihy zařazené do projektu jsou vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, byli osobnosti, jako je Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman, který je iniciátorem a donátorem projektu. V porotě dále zasedli zástupci partnerů projektu, kterými jsou ČT, Frekvence 1, Evropa 2, Mladá fronta DNES, Lidové noviny, idnes.cz a lidovky.cz.

 

Webové stránky projektu: www.ctenipomaha.cz 


Tento článek je tisková zpráva

Diskusní téma: Děti svým čtením překročily hranici jednoho milionu korun

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek