Eva Rýznerová: Říkal jsi ti amo

25.04.2011 13:57

Novinku mladé autorky Evy Rýznerové Říkal jsi ti amo právě vydalo nakladatelství Motto. Příběh mladé Češky, která se jedné letní noci zamiluje do atraktivního cizince a pod jeho vlivem podléhá kouzlu Itálie, otevírá novou řadu Příběhů psaných s chutí.

 

Vydává Motto, 184 stran, cena 219 Kč

 

Román Říkal jsi ti amo navazuje na celosvětově velmi populární žánr reprezentovaný například knihami Pod toskánským sluncem Frances Mayesové nebo Jíst, meditovat, milovat od Liz Gilbertové. V knize, inspirované vlastním prožitkem, autorka sugestivně popisuje příběh ženy, která souběžně prožívá dva milostné vztahy – jeden s novým mužem, druhý s Itálií, která se pro ni stala druhým domovem.

Hrdinka si nakonec musí položit otázku: Jsem snad konečně zamilovaná? Ale do koho víc – do Massiho nebo do božské italské kuchyně? Kniha je plná vzpomínek na Itálii, podmanivého vyprávění o pozoruhodnostech a krásách Lazia, a nadto je proložena desítkami lahodných receptů odkoukaných přímo z kuchyně italské mamma.

 

Dvě otázky pro Evu Rýznerovou

 

Eva Rýznerová se v posledních dvanácti letech věnovala kariéře novinářky, zaměřovala se především na partnerské vztahy, módu, cestování, celebrity. Mezi její soukromé radosti patří už mnoho let vaření, které je podle ní „stejně kreativní jako psaní“.

V knize se vyznáváte ze své lásky k Itálii. Co vás na ní nejvíce fascinuje?

Způsob života, který akcentuje tradiční hodnoty. Ty spočívají v každodenních rituálech, kterým je věnováno obrovské úsilí.  Italové například od rána až do večera hovoří o tom, co jedli, co budou jíst, nebo co by chtěli jíst. Až v Itálii jsem pochopila podstatu přísloví „láska prochází žaludkem“. A toto, v podstatě banální, poznání mě dovedlo k nápadu napsat knihu, která by takovou lásku dokumentovala.

Kniha je proložená italskými recepty. Jaké jídlo máte nejvíce v oblibě?

Nemůžu jmenovat jen jedno jídlo, zpronevěřila bych se tak italské tradici, která dovedla k dokonalosti stolování o několika chodech. Obecně miluji cokoli s mořskými plody či rybou, třeba špagety se srdcovkami, carpaccio z chobotnice, nebo kalamáry plněné petrželovou nádivkou.

 

 

Tento článek je tisková zpráva - Albatrosmedia.cz

Diskusní téma: Eva Rýznerová: Říkal jsi ti amo

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek