Hravá školička, Veselá školička – recenze sešitů pro předškoláky

24.05.2011 00:00

Oba zmiňované sešity vyšly v loňském roce v nakladatelství Fragment jako zábavné úkoly pro předškolní děti. Jsou plné zábavy a připravují dítě do školy…

 

Oba sešity jsou určené pro děti od 5 let. Ty v nich najdou řadu nejrůznějších obrázků spojených s úkoly, které mají za cíl rozvíjet nejen fantazii dětí tohoto věku, ale i logické myšlení. Nejde totiž jen o pouhé vybarvování obrázků dle fantazie dítěte. Děti mají za úkol například i spočítat počet zvířátek na obrázcích, hledat dvě stejná, dotáhnout jejich tvary či najít, co nepatří do obrázku. Zkrátka, úkolů je v sešitku nespočet. Chvilkami se mi zdály dost těžké na věk, pro který jsou sešity určené. Po chvíli, kdy jsem sledovala práci synova o něco málo staršího kamaráda, který se v tomto věku nachází, jsem názor změnila. Děti jsou velice učenlivé, a co bychom možná mi dospělí řekli, že nezvládnou, je opakem. Dokonce většinu úkolů vyplňoval i můj syn, kterému ještě chybí rok, kdy bych mu sešitky měla správně zakoupit. A protože neměl větší problémy, usuzuji, že se knížečky hodí i pro menší děti.

 

Velice zajímavé mi přišlo obtahování nejrůznějších obrazců. Děti si tím dobře procvičují jemnou motoriku a v neposlední řadě i koncentraci. Učí se soustředit na danou věc. Obtahování či dotahování je skutečně velmi těžké pro takto menší děti, ale důležité. Je dobře, že v sešitech je podobných úkolů hodně. S pomocí tohoto se děti také připravují na psaní písmenek ve škole, některá se takto dokonce mohou naučit i takto doma. V sešitkách sice nejsou obsažena všechny písmena, pouze výběr některých, ale pokud by zde měly být všechna, už bychom byli asi ve škole, o stupeň více, než pro kterou jsou knížečky určeny. V nich nejde podle mě o typické naučení se psaní písmen, ale spíš k naučení dítěte co se týká tvarů apod. Z toho pak vychází i další písmena abecedy.

Dále si také zopakují rozpoznávaní tvarů, popřípadě se naučí další, které ještě neznají a budou hledat rozdíly v obrázcích. A nesmím zapomenout také na pomoc při počítání do deseti, protože i tyto sešitky dětem pomohou v přípravě na počítání do deseti.

 

Oba sešitky jsou vhodné pro předškolní děti, které z nich budou nepochybně nadšené. Věci v nich obsažené totiž děti milují, malování je každodenní činnost těchto předškoláčků. A kromě toho, je mohou ještě navíc motivovat k tomu, aby se snažily vytvořit další podobné úkoly. Určitě doporučuji.

 

Sešity Veselá školička a Hravá školička vydalo v roce 2010 nakladatelství Fragment.