Jak Mařenka a Boženka koukaly

21.04.2011 15:12

 

Knížku Michala Čunderle Jak Mařenka a Boženka koukaly aneb Pohádka mládí pokřtili tvůrci stejnojmenné inscenace 11. února 2011 při její obnovené premiéře v Divadle Minor. Autorkou ilustrací ke knize i výtvarné podoby inscenace je Barka Zichová. Kniha vyšla 21. 3., doporučená cena 199 Kč.

 

Jedná se již o druhý titul podle minorské inscenace, před rokem vyšla kniha Kabaret Tlukot a bubnování autora a režiséra Jana Jirků. Knihy si můžete zakoupit během představení a také v novém obchodě divadla Minor, který naleznete v Dětské pasáži naproti pokladně.

 

Podzim života je poklidný, pokud vám voda nepřinese do chalupy rusalku a nemáte v patách slídivého listonoše. Mařenka a Boženka, neboli Marie a Božena Vonáškovy jsou na penzi a žijí si v poklidu až do chvíle,  kdy se jim po letní bouřce objeví pod oknem víla Ryběnka, která usnula v rákosí a vzala ji voda. Od té chvíle se začnou dít zvláštní věci. Ryběnka se musí do večera nutně vrátit do rybníka.  A statečné penzistky, ač na pohádky do té doby nevěřily,  se pustí do dobrodružného zachraňování. Z Marie a Boženy je náhle Mařenka a Boženka a svět kolem nich začne odkrývat svá tajemství.

 

Hra Jak Mařenka a Boženka koukaly aneb Pohádka mládí měla premiéru v roce 2005 a byla jedním z prvních titulů, který byl uveden na Malé scéně divadla Minor. Režie se ujala Apolena Novotná (tehdy Vynohradnyková), která byla později po dva roky kmenovou režisérkou Minoru. Jedná se o svěží a hravou dramatickou hříčku, která se stala výzvou pro dvě zasloužilé minorské herečky, Naďu Husákovou a Vlastu Špicnerovou. Nyní ji její autor přepracoval pro knižní vydání.

 

Inscenace:

Režie: Apolena Novotná
Výprava: Pavel Kodeda

Hudba: Anna Duchaňová
Pohybová spolupráce: Števo Capko

Dramaturgie: Petra Zámečníková
Hrají: Anna Duchaňová, Naďa Husáková, Vlasta Špicnerová, Miroslav Dlouhý, Petr Reif
Přístupné divákům od 7 let
Premiéra 30. října 2005 na Malé scéně divadla Minor, obnovená premiéra 11. února 2011

 

Michal Čunderle – teatrolog, učitel a pohádkář.

Vystudoval  teatrologii a bohemistiku na filozofické fakultě v Brně, kde získal doktorát. Poté ještě absolvoval autorské herectví na DAMU, kde  v současné době  pracuje jako odborný asistent profesora Ivana Vyskočila na katedře autorské tvorby a pedagogiky.

Pro ČT napsal pohádky Škola ve mlejně (r. Karel Janák, 2007) a O bílé paní (r. Martin Dolenský, 2008).

Podle jeho knížky Jak byla vosa Marcelka ráda, že je (Bookmann, 2005) vzniká v současné době večerníček, jehož výtvarné podoby a režie se ujal Jakub Zich, dvorní výtvarník divadla Minor. A režisér Martin Tichý podle stejné předlohy připravuje pro divadlo Minor inscenaci.

Pohádku Jak Boženka a Mařenka koukaly aneb Pohádka mládí  napsal v roce 1998 pro děti ze ZUŠ v Prostějově, později ji přepracoval pro divadlo Minor a nyní pro nakladatelství Albatros.

 

Článek je tisková zpráva Albatrosmedia a.s.

 

Diskusní téma: Jak Mařenka a Boženka koukaly

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek