Jak vypadá svět dávných mýtů, legend a pohádek viděný očima nejmladší generace?

21.06.2011 13:34

Jaký mají dnešní děti vztah k lidové slovesnosti a folkloru? Jak si děti z nejrůznějších zemí a kultur představují pohádkové, legendární a mytické bytosti? Na tyto otázky přináší odpověď výstava s názvem Báje, pohádky a pověsti, která se koná v Národopisném muzeu – Musaionu od 15. června do 25. září.

Výstava představuje vítězné práce 16. ročníku mezinárodní dětské výtvarné soutěže Malujeme po síti s etnografickou tématikou, kterou pořádaly Národní muzeum a Český rozhlas. Soutěže se zúčastnilo 3 000 dětí z celé České republiky a zahraničí, například z Indie, Indonésie, Běloruska, Bulharska, Bosny a Hercegoviny, Slovenska, Německa, Švýcarska a afrických zemí.

Tři sta vítězných prací vybrala odborná porota složená z významných osobností kulturního života České republiky, jakými jsou výtvarníci Adolf Born, Tomáš Bím, Kamil Hlubuček, herečka Naďa Konvalinková či prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Děti malovaly své představy o světě mýtů, legend a pohádek. Soutěž byla vyhlášena ve třech kategoriích: kresba, rukodělná práce a počítačová grafika a animace. Výtvarná zpodobnění postav a příběhů lidové tradice poslaly jak jednotlivé děti, tak i kolektivy ze škol, zájmových kroužků, různých typů dětských sociálních zařízení či dokonce z nemocnic. Vítězné práce v kategorii kresba a rukodělná práce jsou na výstavě představeny v originále, počítačové grafiky a animace pak jsou promítány videoprojekcí na plazmové obrazovce.

V rámci výstavy bude pro dětské návštěvníky zdarma připraven víkendový cyklus výtvarných dílen a workshopů.

Více informací o výstavě a výtvarné soutěži naleznete na internetových stránkách Českého rozhlasu: https://www.rozhlas.cz/malujeme/portal/

 

Tento článek je tisková zpráva Národního muzea v Praze.