Kůň a já - recenze

23.06.2011 08:46

Zvířata patří k tomu, co děti nade všechno milují. U některých přeroste tato láska až k tomu, že navštěvují třeba různé chovatelské stanice a o tato zvířata se starají. Pro ně je určena i tato knížka z nakladatelství Fragment...

 

Nakladatelství Fragment připravilo k vydání knížku, nebo lépe řečeno příručku Kůň a já, která je určena pro děti od 9 let. Využijí ji ale jak starší děti, mládež, tak se mohou nechat poučit i dospělí.

Jedná se o malou příruční encyklopedii, čemuž odpovídají i její čtvercové rozměry, hodí se tak do každé tašky či batohu. Je nabitá informacemi z koňského světa. Tím, co všechno nabízí, je vhodná jak pro naprosté začátečníky, které seznámí se základy péče o koně, druhy jízd apod., tak i pro zkušenější jezdce, kteří chtějí mít ucelené informace vždy po ruce.

Čtenář se nejprve seznámí s vlastním pojmem „kůň“, dozví se, jaká existují plemena a typy koní, styly jízdy apod. Poté už přichází na řadu zasvěcení do klasické jízdy i westernové. V těchto kapitolách se dozví vše, co o těchto stylech potřebuje vědět a to včetně sedání, uzdění koně, typu klusu, sedu jezdce, dozví se co je to „jog“ a „lope“ apod. Kromě toho kniha nabízí i poučení na to, jak se nezranit při pádu z koně, nebo alespoň minimalizovat riziko poranění. Tím samozřejmě dětem ukazuje na to, že i jízda na koni může být nebezpečná a je třeba dodržovat určité zásady a pokud již k pádu dojde, jsou určité techniky, jak ho zmírnit, aby jeho následky byly minimální.

Protože s koněm souvisí i vcelku náročná péče, dítě se dozví vše z této oblasti, velice podrobně tak, aby mělo jasnou představu, co všechno kůň obnáší. Rozhodně není dobré prostě vyhovět přání dítěte a zapsat jej do nějakého kurzu jízd na koních bez toho, aby se dítě předem seznámilo s tím, co ho všechno čeká. Že to nebudou jen krásné projížďky lesem nebo na louce, ale že ho čeká i velká zodpovědnost za živého tvora, za jeho péči, přípravu apod. A pokud již zvládlo veškerou teoretickou přípravu, nastává vyjížďka. I té se je ale třeba naučit. Vědět, kde a kam se dá s koněm jet, co obnáší projížďky v terénu apod.

 

Koně se dnes většinou cvičí k nejrůznějším potřebám, závodům apod. Proto i třeba drezura, skákání a vůbec soutěže s těmito zvířaty nejsou v knize opomenuty a skutečně velmi podrobně nabízejí milovníkům koní veškerou teoretickou přípravu.

Vzhledem k tomu, že teorie je věc jedna a praxe věc druhá, snaží se knížka maximálně pomoci i v tomto směru. Je doplněna celou řadou barevných fotografií, které dokumentují veškeré kroky popsané v každé kapitole názorně, a to i s uvedením chyb, které se stávají. To se týká například nácviku změny směru jízdy s koněm, správného uvazování koně s názornou ukázkou možností smyček, které by neměli být příliš pevné, aby kůň v případě ohrožení mohl utéci apod. Ukazuje zcela názorně každý krok v péči o koně, který se většinou odehrává ve stáji, děti se dozví, jak vypadá spokojený kůň nebo naopak ten, který má nějaké problémy apod. Každá strana této malé knížky je napěchována obrázky, které dětem skutečně pomohou jak v péči o koně, tak v dobrém nácviku při jízdě.

Kniha ale může být vhodná nejen pro ty děti, které se k péči a jízdě na koni chystají, ale dobré poučení v ní najdou i ty, které se pouze chtějí se světem těchto nádherných zvířat seznámit, poznat je blíže i jejich jezdce, vědět, proč se v péči o ně dělají určité věci, odlišit styly jízdy apod. To vše vede k lepšímu vzdělávání dítěte, rozvoji jeho schopností a všeobecnému vzdělávání. A v neposlední řadě poukazuje i na již zmiňovaný fakt zodpovědnosti vůči druhým.

 

Tuto recenzi jsem napsala pro web Akce-novinky.cz