LILIAN MALKINA UVEDLA KNIHU RUSKÝCH POHÁDEK BABA JAGA, KOSTLIVÁ NOHA

01.06.2011 14:46

Knihu klasických ruských pohádek Baba Jaga, kostlivá noha autorky Aleny Ježkové vypravila mezi čtenáře ruská herečka Lilian Malkina. Uvedení knihy bylo součástí vernisáže ilustrací Františka Skály ml. v Galerii Lazarská v Praze.

 

Alena Ježková  vybrala z klasických ruských pohádek ty nejznámější a převyprávěla je moderním jazykem blízkým dnešním dětem. Ilustrace Františka Skály ml., hororové i vtipné, pohrávající si s titěrnými detaily, knihu povýšily na artefakt, který si rádi pořídí i dospělí čtenáři.

Ilustrátor František Skála ml. odpověděl na vernisáži na otázku autorky Aleny Ježkové, kterou z postav si nejvíce oblíbil, že právě babu Jagu. „Je nevyzpytatelná, občas někomu pomůže a občas někoho sežere. Bavila mě i její chaloupka, která jednou je na břehu mořském, jednou vyrůstá z kořene stromu, jindy je na kuří noze,“ řekl František Skála ml. s tím, že on sám se cítí spíš jako Kostěj Nesmrtelný. Svůj vztah k ruské kultuře pak demonstroval přednesem básně o pirohu dokonalou ruštinou.

Také Lilian Malkině je postava baby Jagy velmi blízká. Ruská herečka přiznala, že vždy, když bylo třeba tuto klasickou postavu zahrát, obraceli se režiséři výhradně na ni.

Výstava ilustrací Františka Skály ml. ke knize Aleny Ježkové Baba Jaga, kostlivá noha je v Galerii Lazarská  přístupna do pátku 3. června.

 

Tento článek je tisková zpráva Albatrosmedia a.s.