Michal Viewegh: ROMÁN PRO ŽENY (Báječné léto s Michalem Vieweghem)

08.05.2011 13:50

V úterý 3. května proběhla ve Švandově divadle první čtená zkouška připravované inscenace podle knihy Michala Viewegha Román pro ženy. V režii Daniel Hrbka se představí kromě již zveřejněných hlavních herců Jiřího Langmajera, Ljuby Krbové Markéty Stehlíkové ještě Barbora Poláková, Ivan Lupták v alternaci s Janem Jankovským a Miroslav Hruška. Autorem scény je Petr Masopust, kostýmní výtvarnicí Katarína Hollá. Divadelní adaptaci Vieweghova textu vytvořili Dodo Gombár a Martina Kinská. Premiéra je naplánována na 20. června.

 

 

"Román pro ženy poprvé na jevišti. Co k tomu dodat? Doufám, že práce na divadelní podobě Vieweghovy prózy bude dobrodružná jako román a že výsledná inscenace nebude jen pro ženy. Moc se těším na setkání s výbornými herci Ljubou Krbovou, Jiřím Langmajerem, Markétou Stehlíkovou či Bárou Polákovou. S žádným z nich jsem ještě nepracoval a tak se na ně o to více těším."

Daniel Hrbek, režisér

 

KONKURZ PRO VEŘEJNOST NA ROLI BLUDIČKY

 

základní informace

 

Společnost Infilm ve spolupráci se Švandovým divadlem vyhlašuje soutěž pro ženy o roli Bludičky v připravované inscenaci Román pro ženy. Pokud uspějí v konkurzu, potkají se na jevišti Švandova divadla přímo s představitelem hlavní role Jiřím Langmajerem. Dívky budou vybrány na základě konkurzu, vypsány jsou dva termíny. Inscenátoři mají v plánu vybrat si tři účastnice, které si pak mezi sebou rozdělí zhruba třicet hracích termínů inscenace v období od 20. června do 12. července a od 8. července do 17. září. Bude s nimi sepsána běžná herecká smlouva včetně finančního ohodnocení.

 

 

charakteristika role

 

Říká se jí Bludička, jde o atraktivní dívku, vyzývavou, věk 25-35 let, s dobrými pohybovými dispozicemi (bude tančit). Bludička je jedna z mnoha modelek/zpěvaček, která se snaží uchytit v „šoubyznysu“, „večírková princezna“.

Výstup Bludičky bude vypadat asi takto: vtančí se skleničkou šampusu na jeviště a pozoruje zpovzdálí Olivera (Jiří Langmajer) a nadálku s ním flirtuje. Ve chvíli, kdy Laura (Markéta Stehlíková) na chvilku zmizí, přitančí k Oliverovi, odvede si ho tak trochu proti jeho vůli kousek dál a začne ho vášnivě líbat.

 

 

 

konkurz

 

Konkurzy na roli Bludičky jsou dva, oba se konají ve Švandově divadle, Štefánikova 57, Praha 5. Termíny konkurzů: čtvrtek 12. 5. v 15.00 hod. (Studio) a čtvrtek 26. 5. ve 14.00 hod. (Velký sál). Na oba termíny přislíbil účast představitel hlavní role Jiří Langmajer.

Podstatou konkurzu bude krátké popovídání a improvizace na téma výše uvedené scény. Adeptka na roli Bludičky by měla umět zahrát vyzývavou, do divadla by měla přijít ideálně v minišatech nebo krátké sukni (podobně oblečená pak bude i na jevišti). Samotný konkurz nebude trvat déle než 5-10 minut na jednu dívku.

 

Na konkrétní termín konkurzu je třeba se přihlásit emailem na adresu bmertlova@infilm.cz. Zájemkyním bude zasláno následně potvrzení, že jsou akreditovány.

Průběžné informace o celé přehlídce Báječné léto s Michalem Vieweghem i o inscenaci Román pro ženy můžete sledovat na www.svandovodivadlo.cz/bajecneleto nebo na www.infilm.cz/bajecne-leto.

Tento článek je tisková zpráva Švandova divadla.