Největší zájem o Čtení pomáhá mají žáci pátých tříd

21.04.2011 13:54

 

Projekt Čtení pomáhá má již přes sedm tisíc zaregistrovaných žáků. Největší zájem je zatím ze strany žáků pátých tříd. Překvapením je zájem nejmenších dětí z prvních a druhých tříd, se kterými projekt původně ani nepočítal.

 

Nejčerstvější statistiky projektu Čtení pomáhá hlásí již přes 7.000 zaregistrovaných žáků, více jak 10.000 správně vyplněných testů a téměř půl milionu rozdělených korun.

 

„Největší zájem o projekt Čtení pomáhá mají zatím žáci pátých tříd, kteří tvoří čtvrtinu zaregistrovaných čtenářů. Zajímavý je ale také podíl těch nejmenších čtenářů, kterých je k dnešnímu dni přihlášeno téměř 800. A to jsme s nimi původně v projektu nepočítali,“ řekl Martin Roman, iniciátor a donátor projektu.

 

***

 

Projekt Čtení pomáhá podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti. Děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun, kterou však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí 10 miliónů korun. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodnou právě dětští čtenáři. Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Charity navrhují oslovené dobročinné organizace a partneři projektu. Knihy zařazené do projektu jsou vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, byli osobnosti, jako je Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman, který je iniciátorem a donátorem projektu. V porotě dále zasedli zástupci partnerů projektu, kterými jsou ČT, Frekvence 1, Evropa 2, Mladá fronta DNES, Lidové noviny, idnes.cz a lidovky.cz.

 

Webové stránky projektu: www.ctenipomaha.cz 

Facebook: https://www.facebook.com/ctenipomaha

 

Tento článek je tisková zpráva.

Diskusní téma: Největší zájem o Čtení pomáhá mají žáci pátých tříd

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek