Páteční tipy na víkend

06.05.2011 00:00

Každý pátek najdete v tomto článku tipy na to, jak strávit nacházející víkend, aby se nenudily ani vaše děti, ani vy. Předem přeju všem krásný víkend plný nádherných zážitků…

 

Milovníci napětí a historie mají jedinečné příležitosti nahlédnout do podzemních prostor hradu Špilberku v Brně. Během jedné hodiny vás budou doprovázet na prohlídce průvodci oblečení do dobových kostýmů. Kasematy jsou velkou kuriozitou a jsou obvykle doprovázeny hojnou návštěvností. Jejich vznik se počítá už od roku 1742. Nenajdeme tady žádná okna, byla vhodná i jako součást městského opevnění. Jenže za vlády císaře Josefa II. bylo rozhodnuto o jejich využití jako vězení pro těžké zločince. Byly tu vybudovány dřevěné kobky, kde se nacházeli trestanci přikovaní ke stěnám a odsouzení k doživotnímu žaláři. Jejich zpřístupnění široké veřejnosti proběhlo již v roce 1880. Doprovází je samozřejmě řada legend a mýtů, zatím nepotvrzených.

Otevírací doba:

Do konce června je otevřeno v době od 9 – 17 hodin, o prázdninách od 10 – 18 hodin a to včetně pondělí. Zbytek měsíců je otevřeno mimo pondělí od 9 – 17 hodin.
Vstupné:

Dospělí zaplatí 70 Kč, děti 35 let. Je možnost využít rodinných vstupenek.

Kde:

Hrad Špilberk v Brně, Kasematy

 

Další tip na víkend směřuje do Plzně. Zveme vás na velkou výpravu do tohoto města. Můžete tu potkat třeba kontroverzního císaře Rudolfa II.  i s jeho dvorním alchymistou Kellym, den vám zpestří i sám Bedřich Smetana, který ukáže, v jaké třídě zde studoval, anebo se můžete pokochat valčíkem, který zatančí sám císař František I. se svou ženou Sissy.
Den v Plzni je vhodný pro děti, kteří mají možnost se projet na koňském povozu.

Akce Oživlé prohlídky historického centra Plzně 2011 probíhají od 8. 5. do 25. 9. 2011.

Akce začíná vždy v 15 hodin na dvoře Národopisného muzea v Plzni.

 

Pozvánka, která je nyní řadě je určena pro všechny otrlejší povahy. Půjdeme totiž do Muzea pověstí v Praze. V neděli tu budou probíhat dva programy. První z nich s názvem Když se není čeho bát…
Tato prohlídka je vhodná i pro děti, je komentovaná. Připomene strašáka se jménem válka. Tato akce se koná v den oslav vítězství. Doprovodí vás i strašidelný průvodce a zjistíte, jak válka hýbala nejen světem, ale i pražskými strašidly a pověstmi.

Akce probíhá v časovém rozmezí 14 – 16 hodin.

Druhou prohlídkou, resp. vycházkou je Po stopách svatého Václava. Opět v den oslav proběhne procházka za touto legendou spojenou s pověstmi i o dalších světcích. Akce začíná v 17 hodin. Nutná je rezervace.

Obě akce probíhají v pražském Muzeu pověstí na Malostranském náměstí.

 

 

Krásný víkend, ať už se vydáte kamkolivJ

 

Ohodnoťte tento článek:


Catalog Rating

Diskusní téma: Páteční tipy na víkend

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek