Pro milovníky cestování...

16.04.2011 22:13

Tak jako první článek sem vložím recenzi na knížku, která je plná cestování nádhernou krajinou. Napsal jí Otomar Dvořák a ta kniha je skutečně skvělá, doporučuju všem nadšencům turistiky.

Okolí města Berouna je jednou z nejznámějších krajin u nás. Karlštejn, Točník či Žebrák, stejně tak samotný Beroun, jako křižovatka cest. Vydejte se po stopách českých panovníků spolu s autorem, kterému je tato krajina doslova srdeční záležitostí…

Otomar Dvořák se narodil v malém městečku Žebrák, celé Berounsko ho přitahuje pro romantiku a krásu, kterou nabízí, a tak se v podstatě není čemu divit, že i jedna z jeho mnoha knih, které již sepsal, se věnuje výhradně této oblasti. Krajině, kterou kráčely dějiny našeho národa, cestám, po kterých chodily koně českých králů.

Za podpory města Beroun byla vydána v minulém roce kniha Po stopách českých králů pěšky i na kole. Název knihy Po stopách českých králů není jen tak „vymyšlený“, je to totiž zároveň i název cyklostezky na Berounsku. Tato cyklostezka se stále ještě buduje, ale stávající stezky jsou přístupné a dá se po nich projet. Cyklostezka by měla propojit s Prahou všechny hrady i zámky, které se na území Berounska nacházejí.

Dodatek knihy je …pěšky i na kole, což opět vystihuje, co přesně v knize najdete. Putovat můžete jak na kole, tedy právě po zmiňovaných cyklostezkách, nebo se na výlety popisované autorem můžete vydat klidně pěšky.


Dalo by se konstatovat, že je kniha sepsána jako netradiční průvodce tímto krajem. Nenajdete v ní jednotlivá místa seřazená za sebou podle předem daných kritérií. Výchozím místem je vždy Beroun, tedy jakési srdce těchto míst. Každá kapitola naznačuje, jakým směrem se z Berouna spolu s autorem vydáte, jaký hrad či místo navštívíte v ten daný den. A během této cesty pak autor přibližuje čtenáři i další, třeba skoro neznámá místa, ale taková, která mají také svou historii, jež je nezapomenutelná.

 
Ukázka z knihy

Lesnatý vrch s pohádkově znějícím názvem Děd střeží od severozápadu berounskou kotlinu. Je nejvyšší z kopců věnčících město (492 m.n.m.). Chodívalo se sem kolem gotické kaple U Dobré vody, kde prýští zázračný, léčivý pramen, jenž byl uctíván od roku 1723, kdy obecní pastýř spatřil u studánky pod Dědem tajemné zjevení velebného starce. Holý vrch Děd, poskytující daleké výhledy, se stal v 19. století častým cílem sokolských výletů a vlasteneckých poutí. Na jeho vrcholu nechal posléze Klub českých turistů spolu s Okrašlovacím spolkem postavit 12 metrů vysokou rozhlednu v podobě romantické hradní věže. Ta se tehdy stala dalším symbolem Berouna a nechyběla téměř na žádné z vydávaných pohlednic. Jenže dnes tato proslulá rozhledna zmizela v hustém lese. Stromy ji přerostly a možnost panoramatického výhledu zanikla.

Nemusí nás však trápit, že nám byl odepřen pohled z ptačích výšin. Vydáme se na jinou, zcela novou a mnohem výše položenou rozhlednu. V budoucnu nás i do její blízkosti zavede upravená cyklostezka, takzvaná „vrážská odbočka“, která by později měla přes Loděnici a Rudnou navázat na cyklostezky v okolí Prahy.

 

Autor v každé kapitole nepopisuje jen suchá teoretická data, ale vydává se na cestu, tak jak ji můžete posléze absolvovat vy. Přibližuje místo za místem, které projdete pěšky či projedete na kole, jaká památná místa minete, a to nejen například všeobecně známé hrady, ale i poutní místa, ruiny rozpadlých památek, mlýny, ze kterých už téměř nic nezbylo. To dělá knihu zajímavou, protože čtenář a potažmo budoucí turista kráčející po stopách českých králů, má k dispozici kompletní návod, kudy se vydat, jaká místa minout, kde se zastavit a vychutnat si nádhernou krajinu, porozhlédnout se kolem sebe. Autor při každém zastavení popisuje i historii daného místa.

Kniha je napsána velice čtivě, navíc propaguje turistiku, přibližuje netradičním způsobem jednu část české krajiny do sebemenších detailů.

Rozhodně ji doporučuji všem nadšencům poznávání našich krajů, včetně těch, kteří rádi šlapou na kole. Své místo si najde i v knihovničce těch, kteří z nejrůznějších důvodů cestují jen prstem po mapě české země a zajímá je historie. Rozhodně dodává inspiraci na výlety pro celou rodinu.

Navíc je součástí knihy celá řada krásných barevných fotografií Marie Holečkové a Ing. Tomáše Havla, které přibližují navštívená místa, ukazují vybudované části cyklostezky apod.


Tuto recenzi jsem napsala pro web Akce-novinky.cz

 

Pokud chcete něco napsat do komentáře, prosím klikněte nahoře na liště na Recenze knih a vyberte si tento článek, pod ním je místo na komentáře. Nebo rovnou klikněte sem.