Zlaté stuhy byly rozdány - šest jich bylo pro Albatros!

26.05.2011 00:00

Ve všech kategoriích prestižních výročních ocenění knih pro děti a mládež v České republice Zlatá stuha (Golden Ribbon) za rok 2010 se umístily knihy nakladatelství skupiny Albatros Media. Získaly celkem pět Zlatých stuh. Šestou obdržel za celoživotní přínos ilustraci a typografii dětské knihy dlouholetý výtvarný redaktor nakladatelství  Albatros Lumír Ševčík. Zlaté stuhy byly předány v úterý 24. května 2011 v Nostickém paláci, sídle Ministerstva kultury ČR.)

 

 

Ocenění ve výtvarné části získala Martina Matlovičová, ilustrátorka knihy pro začínající čtenáře Ester Staré A pak se to stalo! (Albatros), v literární části, v kategorii beletrii pro děti a mládež Pavel Brycz za příběh Bílá paní na hlídání (Albatros) a v překladové části Petr Onufer za překlad stripů Svět podle Snoopyho (CooBoo). Nakladatelství Plus ovládlo kategorii Zvláštní ocenění, nakladatelský počin, kde se umístilo hned dvěma komiksovými publikacemi – výborem Generace nula: Český komiks 200-2010 a Lips Tullian, legendárním komiksem Káji Saudka a Jaroslava Weigela.

Zlaté stuhy se letos udělovaly už po devatenácté. Výroční ocenění pořádá a vyhlašuje Česká sekce IBBY společně s Klubem ilustrátorů dětské knihy, obcí spisovatelů a Obcí překladatelů. Letošních třináct vítězů bylo vybráno z devětadvaceti nominovaných třemi odbornými porotami.

 

 Tento článek je tisková zpráva Albatrosmedia a.s.